Kuru fasulye, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Bazı yörelerde etli, bazı yörelerde ise pastırmalı olarak pişirilir. Bu nefis yemeği hazırlarken bazı noktalara dikkat etmek, daha lezzetli ve yumuşacık fasulyeler elde etmenizi sağlar. İşte, kuru fasulye hazırlarken bilmeniz gereken püf noktaları:
Malzeme seçimi
Kuru fasulyeyi yemek olarak pişirecekseniz, doğru fasulye türünü seçmeniz gerekir. Kısa boylu, hafif tombul ispir fasulyeler, kuru fasulye yemeği için en uygun olanıdır. Etli kuru fasulye yapacaksanız, mutlaka orta yağlı kuşbaşı et kullanmanız gerekir. Kuru fasulyeye, pul biber ve kırmızı biber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz. Kavurma esnasında kullanılan soğan da taze olmalıdır. Çürümeye yakın olarak soğanlar, yemeğe çürük kokusu verir ve lezzetini bozar.
Fasulyeleri ıslatın
Bu durum, tüm bakliyatlar için geçerlidir. Kullanılacak fasulyeleri bir gece önceden ıslatmak, yemeğin daha hızlı pişmesini ve daha kolay yumuşamasını sağlar. Islatma suyunun içine bir çay kaşığı tuz ve az miktarda karbonat eklemek de yardımcı olacaktır. Islatılan fasulyeleri pişirmeden önce, mutlaka temiz suda durulayın. Islattığınız fasulyeleri yıkamadığınız takdirde, üzerinde köpükler oluşur.
Pişirme yöntemi
Kuru fasulyeyi normal tencerede pişirecekseniz, mutlaka kısık ateşte pişirmeniz gerekir. Tencerede fasulye yaklaşık 1 saat pişmeye bırakılır. Dilerseniz, süreyi kısaltmak için düdüklü tencere de kullanabilirsiniz. Kuru fasulyenin düdüklü tencerede pişme süresi, ortalama 30 dakikadır. Eğer etli fasulye yapacaksanız, öncesinde etleri güzelce kavurmanız, ardından fasulyeye eklemeniz gerekir.
Yağ seçimi
Kuru fasulyeleri pişirirken, ilk aşamada soğanı kavurmak için yağ eklenir. Eğer sıvı yağ yerine tereyağı kullanırsanız, yemeğin lezzetinin arttığını fark edebilirsiniz. Tereyağı kullanacaksanız, yağın tamamen eridiğinden emin olmanız gerekir. Tereyağı yerine zeytinyağı kullanmak da mümkündür.
Salça ekleyin
Kuru fasulyenin salçalı olması, yıllardır devam eden geleneklerden biridir. Eğer domates ve biber salçası arasında kalıyorsanız, lokantaların usulünü deneyebilirsiniz. Bir miktar biber salçası ve bir miktar domates salçasını karıştırıp soğanlara ekleyebilirsiniz. Salçanın az kullanılması, yemeğin çok soluk renkli olmasına neden olur. Ancak salçanın fazla eklenmesi, yemeğin lezzetinin önüne geçer ve mideyi yorabilir.
Kıvamın en önemli noktası
Bazı yemeklere daha kıvamlı olması için un eklenir ve kavrulur. Fasulye yemeğine un eklemek, daha iyi bir kıvam elde etmenizi sağlar. 2 yemek kaşığı unu yağda kavurup yemeğe pişme aşamasında eklemeyi deneyebilirsiniz. Tam olarak emin olamıyorsanız, yarım yemek kaşığı ekleyerek işe başlayın.
Limon sıkın
Fasulyeler çok fazla pişerse veya çok fazla yumuşarsa dağılmaya başlar. Bunu önlemek için, kuru fasulyeye birkaç damla limon sıkın. Bu sayede fasulyenizin dağılmasını önleyebilirsiniz.
Fasulyeyi fırınlayın
Kuru fasulyeye son bir dokunuş yapmak için, fırınlama yöntemini kullanın. Pişirdiğiniz kuru fasulyeleri bir güveç kabına alın ve üzerine 1 bardak içme suyu ekleyin. 200 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sayede kuru fasulyenin ne kadar lezzetli olduğunu görebilirsiniz.